Premiär i pessoan

Träning / Permalink / 0
Idag fick Indra gå i pessoan för första gången, en hjälptygel som skall få Indra att hålla sig inom sina ramar. Att hon inte kan köra upp huvudet bara för att det inte passar fröken. Så idag var det premiär.
Hon var nådigt förbannad i början, sparkade bakut som en rodeohäst och djävulshornen nästa kröp fram. Men så fort man stannade henne så stod hon som ett ljus och väntade på nya signaler.

Men efter ett tag så trillade poletten faktiskt ned, hon insåg att det var hon själv som straffade sig själv och hon började sakta men säkert ge med sig. Men inte helt, men det kanske hon gör en annan dag..
Att detta var något bra visste jag, men att det skulle fungera så väl på Indra som denna film kommer att visa trodde jag inte. Verkligen ett "praktexempel" av hur det ser ut i början av första gången till slutet av första gången.


KG dag 2 - Dressyr

Träning / Permalink / 1
Idag var det då dressyrpass som stod på schemet och jag var verkligen förväntandsfull inför det. Då jag från gårdagen var något, njae inte missnöjd med träningen, men något åt det hållet. Kändes som att Indra aldrig riktigt kom till ro och började arbeta så som jag hoppats på.

Dagens träning, får tyvärr bara 2 getingar av 6 möjliga. Indra får 5. Jag hade hela morgonen, när jag åkte hem från min vän Hanna som bor i Stockholm, letat efter ett tjockt 3-delat bett. Helst ett D-ringsbett, om inte annat eggbett. Dock hittade jag inget, utan bara ett anatomiskt bett som jag provade. Senare i stallet så fick jag låna en massa bett av en stallkompis. Olika, för att KG skulle få avgöra vilket som troligen skulle passa Indra bäst.
Efter uppvärmningen böt jag från det anatomiska bettet, till ett eggbett med stora ringar. Och Indra blev så nöjd med det! Äntligen ett bett som tjejen verkade tycka om! Som jag har letat.

Dock så levde dressyträningen inte upp till min förväntan. Träningen blev bara 15 minuter lång istället för 30 minuter, då han ansåg att det inte var någon idé att hon skulle ridas "fel" mera. Han menade alltså att Indra måste sättas inom ramen, och hon måste börja acceptera bettet. Hon får alltså inga val längre. Så han rekomenderade mig att rida på graman nu ett tag, detta för att hon inte skall kunna "slingra" och fjanta sig ur allting och att hon skall hålla sig inom ramen, istället för utanför som hon gärna är. Överrallt men inte inom ramen är hon på marken. Detta tyckte jag var jätte jobbigt att höra - Att jag av någon skall rida på graman!! (?) Jag har aldrig någonsin ridit på graman, då jag alltid ansett att det är fel väg till framgång. Men jag litar på KG, då han är en jäkligt bra tränare och det är bara att lita på hans råd även om jag egentligen helt är emot det. Usch. Förresten har jag ingen anign hur man spänner en graman, med de berättade han för mig.

Nu indra skall du bli häst, en riktigt häst som skall hålla sig inom ramen. Och som måste lära sig acceptera bettet.

Detta tog jag med mig från träningen:

  • Ett tjock eggbett som är 3-delat är Indras favorit
  • Jag måste sätta gränser för Indra och bryta den ovana hon har, dvs att slå med huvudet
  • Jag skall i fortsättningen rida på gramantygel tills hon accepterar bettet
  • Att även om man inte egentligen förespråkar något, så kan man ibland bli tvungen till det (graman)

KG dag 1 - Tömkörning

Träning / Permalink / 2
I lördags var det dags för den efterlängtade KG träningen i Tuthammarens fina ridhus.
Indra var ganska laddad och busade ordentligt i början, samt när varvbytet skedde. Tror verkligen KG vaknade till en aning den tidiga morgonen.
KG tömkörde en del, och jag fick känna lite bitvis. Själv känner jag mig som en guldfisk som har kommit på torra land, alltså ganska vilsen. Är ganska dålig på att hålla kolla på tömmarna och är gärna för mjuk i handen.

Detta tog jag med mig från träningen:
  • Måste våga hålla på innertömmern, inte släppa!
  • Att man kan ta in henne på mycket lite volt för att det verkligen skall släppa ovanför ganschen. Samtidigt som man tar in henne på en lite volt så korsar man tömmarna. Och håller brett med armarna, inner ovan yttre skall det var
  • Jag fick lära mig hur man kortar tömmarna snabbt!
  • Att mina steglängd är viktiga, inte bromsa med fötterna!
  • Att om hon är vild; så låt henne hålla på ett tag på lösare tömmar då.
  • Att jag skall leta efter en tjockare D-ringsbett, detta för att hon skall våga ta mer stöd


Till top