Nyårs fix.

Allmänt / Permalink / 1
Just nu tar jag en liten paus i hästeriet i några dagar, som ni kanske har märkt. Imorgon är det nyårsafton och jag o Daniel har bjudit folk till middag o fest. Trerätters med tilltugg å välkomstchampagne står på kvällens meny. 
Idag har vi handlar, hyrt möbler, förberett maten, dukat osv sen kl 14.00. Så nu 23.22 kryper jag (äntligen) ned i sängen. Är helt slut. Jobbigt att anordna middag för 20 personer. Men kul skall det bli!
Dessutom firar jag o Daniel 6 år tillsammans när tolvslaget sker. 
 

Fortsättning sadelproblem..

Allmänt / Permalink / 0
Gud så bra med tips och råd, samt egna erfarenheter. Det finns verkligen några guldkorn jag lyssar på. 
Skall skriva mera sedan, men måste nu pysa till jobbet. Här är Indras rygg. 

Sadelproblem igen...

Allmänt / Permalink / 6

 

Idag hade jag en sadelprovare ute till Indra då sadeln spökar igen. Hon har nämligen i tre månader haft ruggad päls (lätt skavsår) på ryggen trots att jag ridit så lite med sadeln då hon har gått lungt på sistone. 

Jag provade ut min Prestige Verasiles DW hos Glada Hästen i Västerrås och blev mycket nöjd. Till en början. Idag, 6 månader senare är den tyvärr inte bra längre för min häst. Utan hon har får ruggningar under båda sadelbossorna samt i fram på sidan om manken likadant på båda sidorna efter ridning. Hon har blivit märkbart irriterad och höjer inte ryggen när man kittlar under magen. Vilket är ett tecken på en låsning som troligen är skapad av sadelbekymmer..

 

Detta utlåtande fick vi av sadelprovaren:

Problem sen tidigare: Tidigare hade hästen permanentstoppning med fårskinnpad under, den var dock för hård för hästen vilket ledde till rygg ömhet samt skavsår under bossorna. Hästen har haft låsning i höft, samt nackproblem. Detta är åtgärdat av kiropraktor vilket lett till mycket bra resultat.
För nuvarande har hästen skavsår på ryggen och ruggig päls vid sadelläge. Pälsen är frissig.

Hästen är i lite hög hull, men normal. 
Hästen sänker inte ryggen vid palpering. Hästen höjer inte ryggen vid palpering under magen.

Sadelgjordsläget är bra och hästen har något högre och smal manke. Lockpocket är bra.


Nuvarande sadel:  Prestige Versailles DW, storlek 17. Omvärvningsbar som värmdes om i maj för denna häst. Bossorna är runda och tunneln bra bredd. Sadeln är ullstoppad med ”lyxstoppning”. Och Stropparna är bra samt stoppningen.

Utan ryttare: Sadeln är för lite öppen, men smal vidd. Den ligger något i framvikt. Sadelns bom är för sväng för hästen, den följer inte hästen över hela sadelgjordsläget.

Med ryttare: Sadeln är i framvikt samt släpper i bak vid ridning. Och ryttaren sitter i framvikt.


Övrigt: Hästen har en väldigt rörlig rygg, vilket troligen förstärker problemet med bommens smalhet. Sadeln är för smal, öppen och svängd, men inte katastrof. Hästen är dock känslig.

 Åtgärd: ev. omvärmning samt kompensation med ren ull och utvärdering efterråt. Alternativt helt sadelbyte.

 

Så nu till mina tankar:

Vad skall jag göra, sadelns bom är troligen för sväng för Indra och bommen svängdhet går inte att ändra genom omvärmning. Däremot kan sadeln lägga sig annorlunda om bommen värms om. Samt genom att man stoppar om den efter värmningen. Däremot finns det inga garantier att sadeln lägger sig bättre på ryggen. Och som hon sade, att denna sadeln ligger egentligen väldigt bra och att en ”vanlig” häst skulle inte reagera på detta speciellt mycket. Men man kan se det så här ”Tänkt dig en mjuk fluffig kudde, kudden ser jätte mjuk å skön ut. Sen så lägger du en sten under kudden, och kudden ser fortfarande super skön å mjuk ut. Men när du belastar kudden genom att lägga dig på den, så känner du att den inte är alls lika skön å fluffig som den såg ut att vara” Detta kan vi likna med Indras sadel. Alltså, så problemet är. Att hennes sadel troligen är för sväng och lägger sig inte med hela anläggningsytan mot hästens rygg. Den rör sig och gnuggar Indras päls så hon blir frissig. 

Antingen satsar jag på att göra om denna sadeln så att den förhoppningsvis (!) passar Indra perfekt. Alternativt byter sadel helt. Och vilka sadlar skulle då kunna passa min häst? Jo, en annan typ av Prestige eller troligen en Butet sadel. För typ 23.000 lax (!!!!) hallå, det fungerar ju inte, inte just nu i alla fall. 
Hjälp mig, är det någon av er som villa dela med er era erfarenheter om sadlar. Jag känne mig lite nedstämd just nu. Trodde jag köpte en sadel hon skulle kunna ha för resten av livet...

 

 

Jag tycker ju om den... <3

 

 

Till top