Dressyrträning 30 Januari

Träning / Permalink / 1
Igår kväll var vi på dressyrträning för Ylva Odelberg och jag må säga att jag är så glad! Vi har jobbat ganska mycket med ledarskap från marken de senaste dagarna, att hon skall flytta undan för min kropp och följa mig. Det har börjat fungera super och jag tror vi börjar bli överrens om vem som är ledaren.
 
Dressyrträningen gick bra, även om hon "låste" och spända sig mycket i början så släppte det efter en stund. Hon sparkade bakut någon gång precis efter uppsittningen med när spänningen kom flyttade jag henne för skänkeln och så skäppte spänningen, precis som jag brukar göra hemma när hon känner efter lite för mycket. Dock tog det säkert 25 varv för henne att slappna av, hemma brukar det ta 3. Men jag tror det kan säkert vara transportresan till ridhuset, att hon stått och spänt sig, även kanske blivit lite kall av det blåsiga vädret som var igår m.m. Det finns mycket faktorer som spelar in. Men så fort vi "kom över" tröskeln gick det bra, och inga spänningar kom tillbaka. Eller jo, en gång, då vi fick korsgalopp och hade precis bytt tillbaka till rättvänd galopp, då slog hon bakut.. Vet inte riktigt varför hon gjorde det då, inte Ylva heller tror jag nog.
 
Verkligen kul att rida igår, även om jag hade grisont i ryggen. Kul att få "rida ordentligt", få känna på knapparna och inte bara fokusera på att hålla sig kvar.
 
Att komma ihåg...
  • Att göra tempoväxlingar i traven, men aldrig "rida över! takten. Behåll samma takt hela tiden.
  • Isola har en jätte fin skritt, men ibland blir hon lite väl laddad och börjar små takta. Jag skall då få henne så fort som möjligt att skritta avspänt så att hon inte lär sig något annat.
  • Använd bena för guds skull Tove! Våga rida med benen, det är inte dem hon spänner sig för. Eller jo, kanske i början av passet, då får man vara lite försiktigt. Sen skall hon dansa undan för skänkeln.
  • I höger varv skall jag tänka på att "ta in bogen" med skänkeln i galoppen framförallt. Samt på volt mjukna på ytterygeln, den vänstra för att kunna ge henne plats att runda halsen.
  • I skänkelvikningar skall hon dansa åt sidan. Jag skall ibland göra halvhalt, men fortsätta i sidvärtrörelsen.
  • I öppna mot väggen skall jag tänka på att "rida in i väggen", behålla drivet framåt och våga be henne gå i sidvärt. Hellre lite för mycket nu i början än för lite.
  • Hon har tre jätte fina gångarter! =)
  • Skall tänka på att hon skall spåra, inte slänga ut rumpan hit och dit.
 

Söt som socker <3
 
 

Fälttävlansläger inbokat!

Allmänt / Permalink / 1
Ändrade planer! Eller ändrade å ändrade, jag kommer i alla fall åka på fälttävlansläger i vår. 25-27 april till Runsten för Ulf Johansson. Känns som en schyst start för Isola att börja sin fälttävlanstart på den banan med den tränaren. Även om det inte blir särskilgt mycket fältttävlanstävlingar i år, så är det ju ändå bra och roligt att åka iväg på ett läger. Men vi får väl se vad Isola tycker om det, då hon aldrig gjorrt något sådant tidigare. 
Spännade skall det bli i alla fall och jag längtar redan nu.
Varför jag ändra mig var nog för att jag fick ett litet "presentkort" av mamma och pappa där det stod att det var för utbildning av isolas fälttävlanskarriär. Så nu kör vi igång!
 

Kursupplägget ser ut som följande:

Dag 1 eftermiddag
pass 1 - Igångsättning med enklare terränghinder.

 

Dag 2 förmiddag
pass 2 - Terränghinder, diken, sunken road (inte sunk and road som jag tidigare trodde det hette), coffin och trappor.

pass 3 - Vattenträning, kombinationer och smalhinder i samband med vatten.

Dag 3 förmiddag
pass 4 - Terrängbana

HÄR kan ni trycka om ni vill se vad lägret kostat osv. 

 

"Hästar föds inte som stjärnor, utan det är vi som gör dem till det" sade Jens Fredrikson på clinicen igår kväll. Och ja, så är det. Jag har haft två stjärnor till hästar under min karriär hittils, dels Miclas Mysac, min ponny och min stor häst Indra av Basta som ni säkert vet vem det var. Och nu skall jag försöka forma min nya häst till en ny stjärna, en ny häst som sätter ett rejält avtryck i folks minnen. 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Isola

Allmänt / Permalink / 0
Förstår att ni är många som är nyfikna hur det går med Isola, då jag inte skriver så mycket om det. Varför jag inte skriver så mycket om det är just för att jag trott att det inte är så värst intressant för er att veta. Inte så roligt att veta när man bara "lullar" runt hemma. ;) Vi har ju inget ridhus hemma så ridningen blir ju inte maximal varje dag som man egentligen kanske skulle önska. Utan istället åker vi iväg till ridhus ungefär två gånger per vecka.
 
I lördags var vi iväg till ett nytt ridhus, både för Isola och mig, samt själva ridhuset var väldigt nytt och fint. Isola var avspänd redan från början och mycket fin för dagen att rida. Vi travade lite bommar samt upphöda cavaletti, därefter gjorde det om det ett  hinder som slutligen blev en oxer på ca en meter. Rullade runt först på ett kryss för att hitta avstånden, galoppen och känslan. Därefter red vi på rakt spår med lång anridningen och Isola gjorde detta mycket bra i god balans. Tyvärr filmades det inte då mamma hade fullt upp att gulla med min gamla ponny Mysac som också var i ridhuset på sin dagliga promenad (Han har varit skadad). 
 
Idag däremot hade vi joggat på ribanan, jobbat med sidvärtsrörelser och flyttningar för skänkeln. Hon var super laddad i början, men slappnade av efter en stunds jobb och blev fin! Skummade som "satan i gatan" i munnen under hela ridpasset och Isola verkade mycket nöjd över att få jobba. Sen red vi ut en sväng, klättrade lite i skogen, upp och ner samt rundade träden för att få henne runt skänken. Duktig häst.
 
Igår tömkörde jag Isola och hon var så fin! (gammal bild)
Till top