Morgon gymnastik

Allmänt / Permalink / 0
Imorse när jag kom till Isola och hon såg mig så gjorde hon lite morgon gymnastik. Hon var alldeles smutsig hela hon, så hon hade nog sovit gott. 

Nu sitter jag i bilen påväg till Hästkliniken i Stav, söder om Stockholm. Det tar ganska lång tid till Stav för oss, ca 2,5 h. Vi skall behandla cystan i höger bak, den som varit problemet hela tiden. Sen skall de också kolla på hovsprickan ordentligt, få reda på en plan och en andra bedömning. 
Ligist - presentation

Allmänt / Permalink / 1
Ligist som ni säkert många känner till är en riktig veteran! Han har hunnit bli 16 år och är efter den kända svenskfödda hopphästen Lipton som gick OS i hoppning. Ligist är en ganska liten häst på ca 156 cm i mankhöjd, men han ett stort register i sin galopp och därmed inga som helst problem att nå fram på distanser. Även trångt kan han få ibland. Ligist har dem behållit som hingst, men aldrig visat honom på hingstvisning. De behöll honom som hingst då det var så mycket tävlingar som unghäst, Falsterbo några år i rad och Breeders. Då blev de aldrig "läge" att kastrera honom. Så därför har han fått behålla sin värdighet. Dessutom är han väldigt snäll att hantera som hinst, framförallt när man är borta med honom. Då uppför han sig som bäst. 
Han har någon avkomma, som dem hoppade skulle bli en ponny. Då stoet var en C-eller D-ponny, men den växte till sig och blev en stor häst. 
 
Ligist ägs också av Angélica Lundéen som äger både Taste och Qalle. Men det är inte hon som fött upp honom, utan en nära vän till henne. Däremot har Angélica varit med och gjort allt med Ligist från start. Så hon känner verkligen honom. När jag började rida Ligist för 3 år sedan var det som att jag fick en tjock instruktionsbok hur han skulle hantera, ridas och skötas. Allt för Ligist´s bästa. Verkligen bra, vet inte hur många som känner sin häst på det sätter. I början när jag red honom ledde Angélica mig väldigt länge, och så släppte hon mig en dag och så vände Ligist på en femöring och jag ramlade av. (!) Han är en häst med otroligt mycket attityd, erfarenhet och vilja. Vill han inte något, så talar han om det tydligt. Vill han ha av ryttaren, ja då får han av den. 
 
Ligist har tävlat mestadels hoppning i sitt liv, bara innan jag började rida honom. Men han har gått otorligt stora hoppklasser, ända upp till 140 med Angélica och sen har han varit utlånad lite grann under tiden Angélica fått barn. En sväng när han var utlånad var han hos Elin Jansson, hon red honom upp till 150 på utomhus SM. Häftigt att denna lilla häst kan hoppa så högt!


 
 
 
 
En film från Falun år 2011 där han gick 140 cm.
Till top