Frihetsdressyr pass 1

Allmänt / Permalink / 0
Idag har vi alltså varit på frihetsdressyr igen, vår tredje träning och vår andra kurs någonsin. Dessvärre har jag inte alls hunnit träna så mycket som jag hade hoppats på inför detta andra kurstillfälle pga olika omständigheter. Inte var jag särskilt "taggad" till denna kurs heller, hade liksom "tappat" suget lite grann inom denna bit... Däremot känns det mycket bättre nu efter träningen idag, det var verkligen jätte roligt och nyttigt! Är så himla glad att jag inte sålde min plats som jag tänkte en liten sekund häromdagen.
 
Vi fick repetera det vi lärde oss förra gången och "finslipa" detaljerna, lydnaden och koncentrationen. Isola var lite väl laddad och ofokuserad på alla människor som satt och kollade, men efter en stund slappnade hon av och började fokusera igen. Däremot kände jag att kommandot "backen" inte fungerade särskilt bra. Den grundläggande stenen. Backen är det första man lär hästen och det måste fungera. Isola kan det, jag jobbar det med henne varje dag när vi promenerar. Idag däremot kändes hon som en diva när jag skulle be henne att backa. Hon rörde sig inte. Kollade knappt på mig och låtsade som att jag inte fanns. Efter några övingar och repetetioner återfick jag hennes fulla uppmärksamhet igen och resterande övningar gick bra. Hon följer mig väldigt fint och jag har relativt god kontroll på henne. 
 
Jag fick även prova att låta henne följa med utan att använda grimskaftet, dvs genom att ha henne lös. Vi knöt grimskaftet runt halsen för att lätt kunna ta tag i det om Isola fick för sig att smita iväg. Det är så man börjar.
Vi började också använda "snöret" på Sticken (pinnen) idag, började med att vänja Isola vid att snöret kommer flygande och landar på henne rygg och sedan glider ner igen. Det gick väldigt bra! Det äckliga var när snöret dros i backen i ridhussanden tyckte Isola. Att ha snöret på ryggen var inga problem. Där blev ajg lite förvånad, trodde hon skulle reagerade mera på det slängande snöret, men å andra sidan hade hon ett täcke på sig så det var kanske därför det gick så bra.

Jag är i alla fall jätte nöjd med Isola idag, nu måste jag själv träna. Träna med att hantera Sticken (pinnen) rätt samt att "slänga" med snöret på korrekt sätt. Det är en övningssak, jätte svårt i början.
Imorgon har vi träning igen och jag verkligen fram emot morgondagens frihetsdressyr. 
kl. 11.30 har vi tid i Ärentuna Prästgård. 
 
Film kommer nog imorgon. Mamma filmade, men jag har inte hunnit ladda in filmen eller klippt den ännu. Får se om jag hinner det imorogn. 

Dessutom måste jag läsa mera i denna bok!!
 

Dagens ridpass

Allmänt / Permalink / 0
Idag blåste det ordentligt, i vanliga fall, när Isoola är igång ordentligt brukar hon inte bry sig speciellt om blåsten. Det är väldigt skönt, att hon inte är väder beroende. Idag däremot var det andra bullar, idag var det jätte spännande med blåsten. Så spännande att de fem första minutrarna som vi skrittade, eller försökte skritta hoppade hon jämnfota i fler bocksprång. Riktiga såna där "vildhäst-bockningar" som man ser vidlhästarna göra första gången de får en ryttare på sin rygg. Men sprången var väldigt mjuka så det gick bra att sitta kvar. Efter en stund lugnande hon ned sig och kunde skritta ordentligt. Det var tur att sadeln ligger bra på Isola, annars hade det blivit lajbans om hon också hade fått "sadelgnuss" under dessa hoppihopp! Men sadeln rörde sig inte en milimeter så alla hårstrån låg åt rätt håll när vi både började och slutade dagens ridpass.

Hon känns väldigt fin, mjuk och fin trots den långa vilan och stillheten. Det är väldigt roligt! Hon tuggar å skummar på bettet som om man skulle kunna tro att hon hade en morot i munnen, det måste betyda att hon är en nöjd häst. Det tror jag verkligen hon är, glad häst när hon får arbeta.

Idag ökade vi upp till 20 minuters skritt. Blandat med bocksprång och "hoppihopp" mellanåt. Isola tror nämligen att man bygger den bästa överlinjen genom att bocka på stället.. undrar om det är så!
Värmegrad 1 idag.

"Islandshäst´s manen flyger åt alla håll å kanter i blåsten"
Till top