Hoppträning 28 september - Ligist

Träning / Permalink / 0
Igår, onsdag var Ligist på hoppträning för Mats. Började med att rida fram över tre småhinder, varvade med att rida förbi och hoppa alla tre i följd på volt. I höger varv var det plättlätt, kom rätt varje gång och hade en super känslan. Oj, så enkelt det kändes! Sen i vänster varv var det såå svårt! Då jag har svårt att hamna mitt i sadeln, nere på vänster sittben och få skänkeln långt fram blir det svårt att forma hästen. Precis som jag nämde i mitt tidigare inlägg angående dressyrträningen. Några steg, och några språng fick vi till det och då kändes det kalas bra! Men jag fick verkligen fokusera på min kropp och blev alldelels svettig av bara det. 
 
Sen hoppade vi igenom en 3-kombination två gånger och det gjorde Ligist bra. Fortsatte sedan en liten bana med två hinder lite tajt ut från ridhusväggen. Så som det ofta blir på inomhushopptävlingar. En diagonal med 22 meter där vi skulle rida på fem språng. Hade en bra känsla på denna linje även om vi kom lite väl nära insprånget någon gång. 
 
Remember list:
  • Trampa ner i hälarna över hindret! 
  • Kittla lite med sporren över hindret så att Ligist engagerar sig. Motivera honom.
  • Komma ner på vänster sittben och fram med innerskänkeln i vänster varv.
  • Kolla mot nästa hinder.
  • Att det är en fantastisk möjlighet för mig att få lära mig rida och utvecklas på denna rutinerade häst!
 
 

Dressyrträning 26 september - Ligist

Träning / Permalink / 0
I måndags red vi vår första dressyrträning för en tjej i stallet som är väldigt duktig inom dressyr, Erika Andersson. Hon har bland annat ridit Intermediere och såna där klasser som hästen skall "sprätta med benen och trampa på stället". Väldigt duktig med andra ord! Och så har hon utbildat sin egen häst från grunden tilll dagens nivå. Det är coolt det! I alla fall så måste vi, jag och hästarna komma igång med dressyrträning. Så nu är målet att försöka rida dressyr med Ligist varje vecka för Erika. Känns verkligen kul att kunna ha en sån där toppenbra "hemmatränare" som man enkelt kan ringa och boka en tid med utan någon större framförhållning. Allt blir så mycket smidigare! Och en sak som är jätte kul är att Erika har blivit uttagen till ATG-talang 2016-2017. Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram för ryttare med mästerskap i sikte, inte illa pinkat!
 
I måndags tränade jag för henne första gången, samt att det var första gången hon såg både mig och Ligist "in action". För att få en tydligare bild och lättare/ snabbare förstå, satt hon upp och red på Ligist också. Det var väldigt bra. Fick massa bra redskap jag skall använda mig av för att få honom mjuk och lösgjord!
 
Detta skall vi komma ihåg.
  • Vänster varvet är vårt svåra, vilket jag visste. Men det är för att han inte går undan för min vänsterskänkel. Jag lyckas in komma ner ordentligt på vänster sittben och ha då svårt att putta undan honom för skänkeln. För att kunna ställa honom i sidan, har jag hittils valt att bredda handen och leda utåt/ bakåt (!), Inte bra! Utan då låser jag honom istället och det blir obekvämt för honom och därmed svårt att slappna av. Jag måste våga hålla ihop händerna, stilla och istället vänta ut Ligist. Låta formen ta sin lilla tid. Måste bygga förtroende så att han vågar lägga sig i min (blivande) stillsamma hand.
  • Vänster varv: Ta handen uppåt, resande tygeltag, men samtidigt hålla stöd på yttertygeln. Annars lägger han huvudet på sned. 
  • Galoppen är betydligt lättare än traven.
  • Låta övergångara ta tid. Det får ta ett halvt varv om det så behövs. Men det gäller att smyga igång så att Ligist ligger kvar i formen. Inte tvinga ner i formen, utan rida in i handen för skänkeln. 
  • Vänster varv: Varva öppna och sluta, slutan har vi mycket lättare för. 
Istället för film från dressyrträningen, som inte filmades får ni lära känna Erika lite bättre:
 

Kändishästen!

Allmänt / Permalink / 2
Njo, lite av kändishäst är väl Isola. Tidningen "Allt om travsport" hade hört talats om min hästs hovspricka osm uppkom för ett år sedan och frågade om de kunde få ringa och genomföra en intervju. Inte mig emot. All uppmärksamhet är bra! 
 
Beata, skribenten till texten ringde upp mig och ställde lite frågor, om hur jag upptäckte hovsprickan, varför jag trode att den uppkom samt vad man som hästägare kan göra för att förhindra en återkommande hovspricka. 
De fick även tillstånd till att låna mina bilder som jag dokumenterat på Isola hov. 

Till top