Next upp för Isola!

Allmänt / Permalink / 2
Har glömt att berätta för er. Men förra gången, för fem veckor sen när jag var in och skodde Isola i vanlig ordning på Ultuna kikade veternären och forskaren Ove Wattle in i smedjan där Isola var. Hovslagare berättade lite kort om Isola´s hov och Ove blev genast uppslukad av "The case of Isola", hennes ovanliga hovbenscysta. I någon timme fördjupade han sig i hennes bilder journaler etc. Och verkligen grottade ner i sig i hennes sjukdomshistoria. Så nu nästa gång Isola skall skos skall även Ove vara med och röntga hennes hov, för att se hur cystan har utvecklat sig. 

Jag blev väldigt glad och något sånär hoppfull över att Ove har intresserat sig för Isola, han är ju specialist på hovar och dessutom ständigt uppdaterar sin kompetens då han är en forskare. Så på måndag får vad som har hänt inuti hoven, är den bättre eller sämre? Det enda han kunde säga till mig förra gången vi sågs är att dessa skador tar tid, skelettskador läker långsamt. Så han tyckte det var en bra idé att vi har betäkt henne och låter tiden avgöra hur det blir för denna fina häst. Han kollade på flera filmer på Isola och "lusläste" mitt youtube konto för att se hur hon rört sig "genom tiderna".
 
Owe gjorde en fin powerpoint för att kunna se och jämföra bilderna brevid varande. Här är det ett år mellan bilderna. 2014 och 2015. 
 
För att kunna hålla koll på Isolas "cysta-hov" valde de att borra små hål i hoven, bara ytliga för att jag skall kunna mäta hoven regelbundet och se hur mycket den växer. Cysta-hoven växer mycket snabbare än de andra hovarna då det är en process, en inflammation i hoven och då ökar tillväxten.
 
 
 
Till top