Att börja med fälttävlan

Vad är fälttävlan? / Permalink / 3
När Indra var 5 år hade hon både hopp- och dressyrtävlingar som 4-åring. Diplom i hoppningen på kavlitén med Veronica Nilsson i sadeln. Vi köpte Indra julen 2009, men jag hade ridit henne innan ända sen hon var tre.
 
För att Indra skulle få en god start på fälttävlanskarriären valde vi att åka på ett 3-dagars läger för Ulf Johansson på Runsten tidigt i början av året, 7-9 April. Det var 2 pass varje dag och de innehöll de mesta som man möter på en fälttävlanstävling. Att göra en sån där "kick start" för att "lära hästarna" bli fälttävlansvana är super bra tycker jag Det blir mycket repetetioner och de får en god grund. Fördelen också med att deltaga i ett läger så som jag oftast brukar göra varje år, är att man får sin underskrift för att få starta fälttävlan. 
 
Film från Indras första fälttävlans läger år 2010.



Bilder från Indras första fälttävlansläger år 2010. 
 
 
För att få starta fälttävlan måste man få en signatur av en auktoriserad tränare, minst C-tränare. Man gör helt enkelt ett "fälttävlansprov" för att ta fälttävlanskortet, att man kan rida i lätt sits, hoppa olika typer av hinder och framförallt kan kontrollera sin häst på öppna marker. 
 
Text kopierat från internet:

Vad är fälttävlan?
Fälttävlan går ut på att rida dressyr, hoppning, terräng och sen slå ihop resultatet. I de lättare klasserna rids grenarna oftast på en och samma dag men ibland kan tävlingen ligga över två dagar. Lägsta klassen på lokal/regional tävling för ponny börjar på 60 cm och för ridhäst på 90 cm. 

Före första start finns det lite man måste tänka på: 
Man ska ha grönt kort och fälttävlanskort, plus ryttarlicens och ev hästlicens 
Ev kval ska noteras i din ryttarbok 
Man ska skaffa en nummerlappsväst och ett Medical card

Fälttävlanskort
Fälttävlanskort krävs för att få starta i fälttävlan och förenklad fälttävlan. Fälttävlanskortet tas under ledning av A, B eller C tränare. Tanken med fälttävlanskortet är att man ska få säkrare ridning och mer kunskap ute på våra tävlingsplatser. Ryttare som har kortet på ponny och går över till ridhäst måste ta om kortet.

Tränaren måste skriva i din ryttarbok att du klarat provet.
För ryttare som gått upp i klasserna och startar enstjärnig klass och uppåt höjs säkerheten ytterligare. Här måste man ha sin tränares signatur i ryttarboken där denne går i god för att man är mogen sin uppgift. Ryttaren ska ta hjälp av sin tränare i sina förberedelser inför tävling och på tävlingsplatsen.

Ryttarbok 
Här ska du skriva i dina ev kval. Här ska även din tränare fylla i att du tagit fälttävlanskortet. Avfallningar, kvalificerande tävlingar mm ska också fyllas i.

Var kan jag träna? 
De flesta klubbar som har fälttävlansbanor ordnar träningar för hemma tränare eller andra tränare. Vanligtvis tas en banhyra ut förutom träningskostnaden (som ska täcka slitage på bana och hinder). Vill du veta mer om vilka som är utbildade fälttävlanstränare kan du titta på ridsportförbundets hemsidan under tävling, tränare. Där kan du klicka dig vidare. 
Alla A, B och C tränare är utbildade med specialinriktning på sin gren av svenska ridsportförbundet. Som utbildad tränare går man fortlöpande vidareutbildningar för att hålla sig aktuell vad som gäller träningar, säkerhet, regler mm 

 

I nästa inlägg skall jag berätta lite mer ingående hur jag tänker kring "nybörjar hästar" å dess start på fälttävlanbanan. Vad du som ryttare skall tänka på under din häst utbildning å första tid på fälttävlansbanan. =)

#1 - - Ida:

Vad roligt att läsa om. Jag är så taggad! Längtar tills nästa inlägg släpps!

#2 - - ida s:

Så skoj med fälttävlan. Uffe är ju härifrån och kalasbra att rida för=)..

#3 - - Julia:

Väldigt rolig film att se och roligt/bra inlägg!!

Till top