En tuff dag för Wille

Allmänt / Permalink / 0
I måndags var det dags. Dags för Willes att kastreras, från hingst till valack. Många funderingar har det varit kring detta, när skall man göra det, hur och av vem? Skall man åka inte till klinik och söva honom eller skall man göra det hemma stående? Det blev det sistnämnda. Jag ville ha så lite dramatik och något mindre traumatiskt upplevde för Wille, tror jag skulle bli att låta honom kastreras hemma. I den miljö han känner sig trygg och med sin mamma och syster. 

Det var veterinär Linda Pertula (som vi använder hemma i stallet) som utförde kastreringen. Själva kastrationen gick jätte bra och både Linda (veterinären) och Wille var mycket duktiga. Wille fick rejält med lugnande och lokal bedövning så han inte skulle känna något under ingreppet och det kändes väldigt bra. Det blev två snitt på vardera sida som var va 5 cm långa, dem lämnas öppna (dvs inte igensydda) för att det skall dräneras ut både blod och vätska. Det tar någon vecka för dem att läka och det är viktigt att såren hålls öppna så de läkar innifrån. Så ungefär varannan dag skall jag tvätta såren lite försiktigt med svagt utspädd jodopax. Hittills har Wille varit otroligt duktig! Det ända som är väldigt bökigt med honom just nu är själva tempningen. Han skall tempas varje dag så att vi håller koll så att han inte åker på någon infektionen, och om han gör det så att vi hinner upptäcka det i tid. 
 
Halmat och klart för en trött, men duktig liten killa. Numera valack så att han kan fortsätta gå i samma hage tillsammans med sin mamma och syster.
 
Till top